jammen terje da

Stor oppstandelse angående Terje Hellsøes bildemanipulering:

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=559320 "terje da. Rett og slett ufint" heter tråden på foto.no

http://trudehell.blogspot.com/2011/09/naturfotograf-outet-som-fotofikler.html

oppstandelsen skyldes at Terje i alle år har bedyret at han ikke manipulerer bildene sine og skaper dem før han trykker på utløseren. Både på hans kurser og foredrag og på flere nettforums. Han har fremstått som den mest konservative av alle. Han har kritisert andre som har redigert i bildene og sagt an han selv aldri gjør det.

her fra jegerforbundet

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/09/Hyllad-naturfotograf-manipulerade-bilder-1.18020/

 http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/09/Hoga-krav-pa-naturfotografers-bilder-1.17995/

Malin har det ille nå:

http://malinhelleso.wordpress.com/  -men nå har det att ned alle bloggene sine, og hjemmesiden, og andre fotogallerier andre steder på nettet. 

------

Må bare skrive ned noen fakta for å gjøre meg litt ferdig med saken, for den er så opprivende.

Begrunnelsen til Terje var at det ble for mye heksejakt (flashback forum er et kjempestort svensk forum med 200000medlemmer og de fant straks nettsidene som Terje hentet gauper og ulv og mårhund fra. Så kommer tvilen på alle hans andre bilder  i tillegg) 

Terje innrømmer å ha "terjet" (som er et nytt verb i Sverige, for dette er stort) gaupebildene i 2011, men planlegger å komme tilbake når dette har lagt seg.

De på forumene etterlyser en redegjørelse på hvor lenge han har holdt på slik, og en unnskyldning. For de fant at flere bilder ikke kan stemme, flaggermusene sover i februar og månefasen stemmer ikke med exifdatoen. Slik er det med flere bilder, månefasens temmer ikke med datoen i exif.

Så er det de fulgebildene hvor månen og annet har kromatisk aberrasjon (på den ene siden av en grein eller månen er det en grønn skygge, og på motsatt side er det en lila skygge, det er en vanlig brytningsfeil som er på alle objektiver) mens fuglen i bildet har null, altså ingen slik kromatisk aberrasjon. Det er da ikke mulig. Og det er ikke fra 2011.

------------

Så er det spørsmålet, hvorfor har ingen oppdaget det før? 

Mange diskusjoner om det i Sverige. Noen påpeker at da vile slike som sier sånt på nettet blitt nedsablet med en gang, og innleggene ville blitt slettet av moderator. Det tror jeg nok.

Og det er fremdeles noen som ifragesetter Gløersens blogginnnlegg, om han handlet riktig ved å stille spørsmål ved Terjes bilder uten å få en redegjørelse av Terje først.....

Men noen påpekte at Gløersen hadde gjort rett mye forarbeide, og hadde hørt med jurister først.

------------------

Jeg synes det er et sunnhetstegn at diverse fotoforums diskuterer denne saken, og hvordan det vil forandre allmenhetens syn på naturfotografer fremover, at alle kommer til å bli sett på med mistenksomhet. For det vil det. Ihvertfall i Sverige.

I Norge dysses det litt ned nå.

I Sverige så har Terjes søstet kastet seg inn i nettdebatten og hun sier at det Terje har gjort ikke kan sammenlignes med for eksempel det Breivik har gjort, at folk skal roe seg ned og gi ham en ny sjanse.

På forumet på foto.no har de slettet flere innlegg og vil åpenbart at det roer seg ned.

Er det bra eller dårlig?

------------

Terje hadde en skare av tilhengere, folk som var på hans kurser, for han har vært veldig inspirerende og har betydd mye for dem. Flere skriver at han har åpent deres øyne og gitt anstøt til at de har begynt med personlig stil selv.

Jeg har vært på et sånt foredrag selv, og blitt inspirert.

Det er altså flere leire der ute på nettet, blant annet de som har møtt ham og er skuffet, og andre som følger ham allikevel, og andre kaller dem en sekt....kanskje det blir det? Er det noe bra?

Og noen som ønsker at han kommer tilbake med kurs.

---------------

 Mullsjø kommune har sponset hans prosjekt med fotofestival med to millioner, og gitt ham et galelri, Galleri Ø. Nå har  de tatt ned hans utstilling, og skiftet navn på galleriet. Det var jo ikke mulig å ha navnet hans involvert lenger i de prosjektene.

----------------

Bokprosjektet Bauers skoger-- de har tatt vekk alle Terjes og Malins bilder fra prosjektet, for Hellesø-navnet umuliggjør utgivelsen av en slik bok.

Bokprosjektet vår sanne natur--samme.

Utstillingen som skulle holdes som del av premien som han fikk for årets naturfotograf er helt avlyst fordi den er en umulighet.

Han ble bedt om å si opp sitt medlemskap i diverse naturofoto-foreninger osv. Det var en umulighet å ha ham som medlem.

-------------

jeg synes veldig synd på Terje. 

Og Malin.

Prøver å fatte omfanget av alt dette.

---------------

Det er flere som er bekymret over gangsynet til Terje, for han har ikke redegjort for omfanget for hans juks, ikkebedt om unnskylding for det, han kaller jukset bare for den där skiten, og han skriver allerede at han vil komme tilbake som naturfotograf, noe som jo er en umulighet etter dette. Ihvertfall i Sverige.

"

Hela Mullsjö kommun t ex. Där invånarna själva anser sig lurade och att Terje satt kommunen på kartan av fel anledningar. NVV, Länsstyrelsen, med flera.

Att Terje sedan på sin facebooksida bland annat skriver, "Börjar få en hyffsat klar strategi för hur jag ska gå vidare! Det kommer kunna återvinna mitt rykte som naturfotograf fullt ut under närmaste tiden."  
får mig att undra om han inte själv förstått vad han ställt till med och fortfarande lever i en fantasivärld. För det verkar han uppenbarligen ha gjort det senaste året, Bara av att läsa hans "fantastiska historier" om sina möten med lodjur ger en inblick i hans liv som avancerad mytoman."

Han skrev/fabulerte inngående hvordan han møtte hvert av de oppdiktete gaupene. Det fins mengder av blogginnlegg på hans egen blogg hvor han oppdiktet historier om hvordan han møtte dem og tok bildet som bare var fotoshoppet og hentet fra nettet. Han dro jo ikke engang til gaupe-dyreparker og tok bilder selv, noe som burde vært smartere for da ville jukset ikke kunne oppdages ved å sammenligne bilder på nett.....det fins jo et bra gaupe-reservat i Spania for eksempel. Men han hadde  jo så tett foredragsprogram (også lagt ut på nett) at han ikke ville hatt tid til å reise til Spania. Og noen gaupebilder er oppgitt som tatt på dager hvor han holder kurs et annet sted, slik som 16. august iår, hvor han tok et gaupebilde i Mullsjø mens han holdt et flere dagers kurs et annet sted.

---------

noen som linker til artikkel om mytoman i en svensk avis, for det er omtrent slik de opplever fenomenet Hellesø, med ivrig tilhengerskare og veldig inspirerende foredrag, tilhengerskare på nettet osv. sett i lys av at han allerede skriver at han skal komme tilbake som naturfotograf

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/mastare-pa-att-ljuga-utan-skuldkanslor_52693.svd

---------

forumtråder i fotosiden.se (det er sunt med diskusjon om naturfotografens etikk):

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=137275&page=112  osv

http://www.naturfotoforum.se/forum/viewtopic.php?t=27941&postdays=0&postorder=asc&start=0

http://www.photonatura.se/?p=1511#more-1511

http://www.moderskeppet.se/live/terje-helleso-och-avslojad-bildmanipulation/

og flere radioprogrammer og tv-innslag

Moderskeppet sammenfatter på en glimrende måte femomenet Terje, og hvorfor det opprører så mange:

"Terjes manipulationer har blivit den största fotonyheten i Sverige på många år. Det är bra att en bluff avslöjas. Det var kanske till och med rättvist ? För är man den förste att kritisera andra, som Terje ofta var, så får man se till att ha rent mjöl i påsen. Fast nånstans finns en privatperson som gjort bort sig rejält. Och till skillnad mot politiker eller idrottsmän så rycker nog inte några kriskommunikationsexperter in och hjälper till.

Mitt i all irritation över Terjes bedrägeri så får vi inte glömma att det fanns ett behov av Terje och nu är det ett hål. Människor som konstant går på tvären tenderar att till slut göra bort sig. Men det är nog samma knepiga personlighet som gjorde honom till en fantastisk lärare och inspiratör. Terje var ju en person som kunde fånga ett helt rum fyllt med fotografer och få dem alla att gå upp ännu tidigare nästa morgon för att ta ännu vassare bilder. Det finns mängder av suveräna fotolärare, men bara en stöpt som Terje. Och det kommer att saknas." 

2 kommentarer

theartandambrosia

04.sep.2011 kl.18:25

Rett og slett pinlig. Å hardnakket påstå at han ikke manipulerer bildene sine for å så bli avslørt på den måten er bare pinlig og ikke minst utilgivelig for en fotograf. Hele hans omdømme og kredibilitet har falt. Spør du meg er bildemanipulering greit så lenge fotografen informerer om det. Å påstå at han gjør art arbeidet før han trykker på utløserknappen for å så shoppe inn et bilde hentet direkte fra internett er totalt respektløst..

Nora

04.sep.2011 kl.19:03

Uansett er det tragisk for ham og Malin.

--Jeg har stor beundring for mange av bildene hennes.

Skriv en ny kommentar

hits